Python;

  • Diğer programlama dillerine nazaran konuşma diline(ingilizceye tabii) daha yakın olması nedeniyle kolay öğrenilebilen,
  • Veri madenciliğinden web geliştirmeye, bilimsel hesaplamalardan yapay zeka uygulamalarına çok geniş geliştirme alanı olan,
  • NASA, Google, Amazon gibi dev kurumların tercih ettiği,
  • PYPL(PopularitY of Programming Language) Programlama dilleri popülerlik indeksine göre yıllar içinde hızla yükselen bir kullanım oranı ve popülerliğe sahip olarak zirveye yerleşmiş bir programlama dilidir.

1- Python ile Programlamaya Giriş 1

1- Python ile Programlamaya Giriş 2

Neden Python? sorusuna cevap olabilecek daha bir çok madde sıralayabiliriz tabii. Ancak bu sayfayı okuyor olduğunuza göre siz zaten bu sorunun cevabını bulmuş ve Python öğrenmeye karar vermiş olmalısınız.

Öyleyse hemen Python geliştirme ortamımızı hazırlamaya ve ilk uygulamamızı yazmaya geçelim.

Python resmi web sitesi python.org adresinden güncel Python sürümünü bilgisayarınıza indirip, kurulum yönergelerini takip ederek kolayca kurulumunu gerçekleştrebilirsiniz. Linux kullanıcıları bu konuda oldukça şanslı, çünkü Python sistem kurulumu ile birlikte hazır olarak geliyor. Windows kullanıcıları da her zamanki gibi basit şekilde kurulum dosyasını çalıştırıp Next-Next ile ilerleyerek kurulum gerçekleştirebiliyorlar. Yazılım öğrenme seviyesindeki bir bilgisayar kullanıcısının bilgisayarına program kurma konusunda sorun yaşamayacağını düşünerek kurulum üzerinde çok fazla durmuyorum.

Burada adım adım kurulumdan bahsetmek yerine önemli detaylara göz atmak istiyorum. Dikkat etmeniz gereken noktalardan ilki hangi Python sürümünü kullanacağınız. Halihazırda Python 3 sürümü son ana versiyonu olarak mevcut olsa da; 3.6, 3.7, 3.8, 3.9 versiyonları indirilebilir durumdadır.

Bu yazının yayına alındığı sırada stabil olan 3.6 ve 3.7 versiyonlarını kullanmayı tercih edebilirsiniz. 3.8 ve 3.9 versiyonları her ne kadar daha yeni versiyonlar olsa da her yeni uygulama versiyonu gibi bir takım buglar içerebilir ve ilerleyen bölümlerde bahsedilecek olan kütüphanelerin bazıları henüz son versiyonları desteklemiyor olabilirler.

Ben kod yazmak için Javascript ya da Python ya da farklı bir dil olsun, Visual Studio Code programını tercih ediyorum. Ana sayfasında yer alan Download seçeneği ile işletim sisteminize uygun olan paketi indirip kolayca kurabilirsiniz.

VSCode’a Python desteğini eklemek için de ilk çalıştırma esnasında karşınıza gelecek olan Welcome ekranında sağ tarafta Customize altında Tools and Language alanında yer alan ilgili programlama dili Python tıklamanız yeterlidir.

1- Python ile Programlamaya Giriş 3

Ben daha önce Javascript, PHP ve Python için dil desteğini yüklemiş olduğumdan gri renkte görünmekteler ancak siz resimdeki Java gibi mavi renkte görünecek olan Python üzerine tıklayarak VSCode geliştirme ortamınıza Python desteğini ekleyebilirsiniz.

Artık bilgisayarınıza Python ve VSCode kurulumları yaparak geliştirme ortamını hazırladığınıza göre tüm programlama dillerinin ilk uygulaması olan “Hello World” uygulamasını yazarak kodlamaya başlayabiliriz.