Anaconda, veri bilimi ve makine öğreniminde kullanılan en iyi diller olan Python ve R için ücretsiz ve açık kaynaklı bir geliştirme ortamıdır. Veri Bilimi için en çok kullanılan 60’ın üzerinde kütüphane kullanıma hazır gelir. Ayrıca 1500’ün üzerinde ek geliştirme kütüphanesi vardır. Bunlar ücretsizdir ve yardıma ihtiyaç duyan kullanıcılar için geniş bir topluluk desteği de vardır.
Grafik kullanıcı arayüzü sayesinde kullanıcıların bir komut satırı arayüzü veya ‘CLI’ kullanmadan yerel cihazlarına yeni paketler yüklemelerine olanak tanır.
Anaconda Navigator’ı buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Standart kurulum adımlarından sonra karşınıza gelen ilk ekranda Anaconda kaynaklarına erişmek için üye girişi yapmanız gerektiğini belirten bir ekran ile karşılaşacaksınız.
Anaconda kaynakları; kodlamaya hızlı başlangıç için hazır veri setlerine ve ücretsiz hazır notebook’lara erişim sağlamanın yanı sıra, kendi çalışmalarınızı da hızlıca yayınlayabilmenize olanak sağlıyor.
Bu arada Anaconda Cloud hesabı ile giriş yapıyorsunuz. Yani uygulamanın kullanıcısı olduğunuzda Anaconda’nın Cloud hizmetinin de kullanıcısı oluyorsunuz. Ama üst seviye hizmetlere şu aşamada geçmediğimiz için şimdilik bir ücretlendirmesi yok.
Üyeliğinizi oluşturduğunuzda Python ve Veri Bilimi ile ilgili eğitim portalına da erişim imkanı kazanıyorsunuz. Burada ücretsiz kurslardan faydalanabilirsiniz. Ya da ayda $9 karşılığında ücretli kurslar ve sertifika imkanı da mevcut.
Anaconda Kullanımı
Anaconda uygulamasına üye girişinizi yaptığınızda, sol tarafta biraz önce bahsettiğimiz her hizmeti ifade eden bir buton ve kullanabileceğiniz JupyterLAb, Jupyter Notebook gibi uygulamalar geliyor. ayrıca sağ üstte “Bulut”a bağlı olduğunuzu gösteren bir ifade de yer alıyor.
Burada bilgisayarınızda kurulu olan ya da kurulabilecek olan uygulamaları görüyorsunuz. Basitçe “Install” butonuna tıklayarak ilgili uygulamayı kurabilir ya da halihazırda kurulu ise “Launch” butonuna tıklayarak başlatabilirsiniz.
Ben de bu adımda biraz şaşırmıştım, “ben ne zaman Spyder kurmuştum, hatırlamıyorum” diye ama şaşırmayın, kurulum esnasında bu uygulamaların bazıları da kullanmaya hazır olacak şekilde kuruluyor.
Bizim burada şimdillik odaklandığımız nokta Jupyter olacak. JupyterLab’ı başlatmak için JupyterLab kutusunda Başlat’ı tıklatın. JupyterLab tarayıcı penceresinde açılacaktır.
Daha önceki konudakine benzer bir deneyim burada sizi beklemektedir. Ama Anaconda size komut satırında işlem yapmadan, ek paketlerin kimi durumlarda zahmetli olabilecek kurulumları ile uğraşmadan bu teknolojileri kullanma şansı verir.
JupyterLab kontrol paneli, localhost’taki tarayıcıda açılır. Jupyter Notebook’ları yönetmek için özel olarak tasarlanmıştır.
Jupyter Notebook ile çalışmak istiyorsanız da ilgili kutusunda “Başlat”a tıklamanız yeterlidir. Bu bir terminal penceresi açıp gerekli komutları çalıştırarak Jupyter Notebook’u tarayıcı içinde açacaktır.
Yeni bir Jupyter Notbook oluşturmak için Yeni’yi tıklatın ve Python 3’ü seçin.
Bu, yeni bir sekmede yeni bir not defteri açar. Dosya adını ve çekirdeği gösteren URL’yi göreceksiniz.
Buradan itibaren bir önceki konuda öğrendiğiniz şekilde Jupyter Notebook ile çalışabilirsiniz.
Visual Studio Code, Microsoft tarafından geliştirilmiş, eklentiler ile geliştirilebilen ve hemen hemen tüm programlama dillerini destekleyen ücretsiz, açık kaynaklı bir diğer geliştirme ortamıdır. Linux, Windows ve macOS’ta çalışır. Birden sözdizimi vurgulamayı, otomatik girinti ve daha fazlasını destekler. VS Code, en popüler geliştirme ortamı araçlarından biridir.
VS kodunu ayrı olarak yüklemeyi tercih ederseniz, Anaconda Navigator kullanmadan, code.visualstudio.com adresine gidebilir, cihazınız için geçerli olan indirme seçeneğini tıklayabilir, ardından yükleme talimatlarını takip edebilirsiniz.
VS Code’un ayrı olan kurulumu da Anaconda Navigator ile aynı şekilde çalışacaktır, ancak Anaconda’yı daha öncede söylediğimiz gibi, Python veya Jupyter Notebook’lar için yapılandırılmaya gerek yoktur.
Anaconda Navigator kullanarak VS Code’u açmak için Anaconda Navigator’ı açın, VS Code uygulamasını bulun ve Başlat’ı tıklatın.
VS Code’da Python kodunu yürütmek için birkaç uzantı yüklemeniz gerekir. İlk olarak, Uzantılar’ı tıklatın veya Uzantılar’ı açmak için Ctrl+Shift+X tuşlarını kullanın.
Ardından “Python” u arayın; Python ile ilgili tüm uzantılar görünecektir.
Uzantıları yükledikten sonra Dosya’yı tıklayın. Ardından Yeni Dosya’yı seçin.
Yeni Dosya’da Jupyter NoteBook seçin.
Notebook şu şekilde görünecektir;
Çekirdeğin Python olduğuna dikkat edin. Eğer seçili değilse sağ üst kısımda bulunan “Select Kernel” butonuna tıkladığınızda açılan menüden;
“Python Environments…” seçin ve ardından
dilediğiniz Python çalıştırma çekirdeğinizi seçin. Tavsiye edilen anaconda3’dür, ancak sisteminizde kurulu olan ve burada listelenen daha yeni ya da daha eski bir Python sürümünü de tercih edebilirsiniz.
Kodunuzu yazın ve ardından “play” simgesini kullanarak çalıştırın. Kodunuzun başarıyla yürütüldüğüne dair bir onay alacaksınız.
Ve son olarak, File(Dosya)’a gidin ve Save(Kaydet)’i seçin.
Bağlantıda Kalalım